Thema

Ready for take off?
Altijd al eens naar Afrika gewild? Op safari, op zoek naar wilde dieren?

Dan kun jij deze RSW jouw geluk niet op!
In een spannende expeditie door Ghana maken we kennis met al dat groeit en bloeit in dit Afrikaanse land.

Voor vertrek is een goede voorbereiding van levensbelang.
Waar moet je op letten? Wat wordt het weer? Wat voor gevaarlijke beesten zul je tegenkomen?
We zijn druk bezig dit allemaal voor jullie uit te zoeken. Hou deze pagina in de gaten!

1. Ghana ligt in Afrika, en kampt dus net als de meeste Afrikaanse landen met een waterprobleem. Ons advies: zorg dat je altijd schoon drinkwater bij de hand hebt, of vind een manier om het water te filteren!
DRINK NIET UIT DE KRAAN (maar uit een fles).  
2. Stroom! Net als het water, is ook elektriciteit en laat staan internet een stuk minder vanzelfsprekend als in Nederland. Wees daarom goed voorbereid op de echte duisternis, want het zou zomaar kunnen dat er helemaal geen stroom is om je smartphone (tevens zaklamp) op te laden! En al je vrienden in Nederland dan? Tja, geen bericht is goed bericht zullen we maar zeggen!

3. Jeukerige bulten en slapeloze nachten door het eeuwige gezoem. De mug! Lamp uit, lamp aan. Het kleine beestje verspreidt jeuk en irritatie. En vergeet vooral niet de verschillende ziektes, zoals malaria, die de mug overdraagt. Klamboes ingespoten met DDT werken als beste afweersysteem om aan de prik van de mug te kunnen ontkomen. Bedek ’s avonds je lichaam en draag lichte kleren. Daarnaast zijn er veel middeltjes, spuitbusjes, zalfjes en kaarsen die muggen op afstand houden.
Voel je iets jeuken? Helaas, dan ben je te laat…  
4. Er zijn veel dieren in Ghana zoals olifanten, apen, krokodillen en slangen. Spinnen en andere insecten zijn er ook en ze zijn allemaal wat groter dan wij gewend zijn. Het merendeel van deze dieren is extreem gevaarlijk, hieronder dus enkele adviezen wat niet te doen als je oog in oog staat met een van hen.  

De Slang: Van de drieduizend soorten slangen zijn er ongeveer driehonderd giftig en tweehonderd dodelijk. Een slang valt alleen aan als hij zich bedreigd voelt, dus wanneer het beest getreiterd wordt. Dan heb je het er zelf naar gemaakt.
Wat moet ik doen?
Het antwoord is simpel: wegblijven. Draag stevige schoenen en controleer de zijkanten van de paden terwijl je wandelt. Ga niet onder stenen zitten rommelen of aan struiken plukken. Zie je toch één, loop dan rustig weg en maak niet te veel geluid.  
De Schorpioen: Hoewel ze behoren tot de spinachtigen, zijn ze gemakkelijk te onderscheiden door hun langgerekte lichaam, grijpscharen en dikke staart. Schorpioenen zijn carnivoren en eten insecten en spinnen, maar het zijn geen lieverdjes hoor! De schorpioen doodt zijn vijand door vergif door het lichaam te pompen. De Afrikaanse schorpioen is koning hierin, en hij kan zijn vergif maar liefst 1 meter ver spugen.
Wat moet ik doen?
Zorg ervoor dat je je handdoek goed uitklopt en draag ’s avonds dikke sokken om steken te voorkomen. Nog een tip: klop altijd je schoenen uit voordat je ze aantrekt.  
De katachtige: oftewel tijgers, leeuwen, luipaarden en panters boezemen velen veel angst in. Ze hebben messcherpe tanden en gespierd lijf en uitstekende zintuigen. van de katachtige is de tijger de gevaarlijkst. Door hun goede aanval techniek en camouflage vallen de beesten nauwelijks op. Tijgers vallen van achteren aan, leeuwen achtervolgen hun prooi. Het jachtluipaard is het snelste dier te wereld en kan klimmen als de beste. Katachtige zijn echte carnivoren die jagen op grote prooien zoals antilopen, zebra’s en giraffes. Ze vallen zelden mensen aan, maar als ze het doen is dat omdat ze oud en moe zijn. Mensen worden als weerloos en makkelijk slachtoffer.
Wat moet ik doen?
Kom je in contact met een van deze dieren, zorg er dan voor dat je ze blijft aankijken. Om jezelf groter te doen lijken kan je je jas openen – een groter ‘dier’ vallen ze niet aan. Draai je niet om en ren vooral niet weg. Schreeuw, roep en gooi met stenen. Heeft hij je toch te pakken: sla, schop en raak hem op zijn neus.  
•Verder kun je uiteraard ook nog krokodillen, olifanten, nijlpaarden en vele andere wilde dieren tegenkomen. Maar goed, das ook best gezellig toch?  

5. Tot slot het klimaat: Het klimaat van Ghana is tropisch. Warm en betrekkelijk droog aan de zuidoost kust, heet en vochtig in het zuidwesten en heet en droog in het noorden. De regentijd duurt van juni tot en met september. In de praktijk betekent dat om de één of twee dagen meestal tegen de avond een flinke plensbui die zo’n twee uur duurt. Maar ook hier kun je je uiteraard prima op voorbereiden.  
Kortom: bereid je goed voor op de expeditie van je leven!  
Ga je mee, of zeg je nee?